Abdulkadir Hüseyni

(1907-1948)

HAYATI

Filistin’in ünlü Hüseyni ailesinden olan ve Filistin direnişinin sembol isimlerinden Abdulkadir Hüseyni, 1907 yılında İstanbul’da doğdu. Birleşmiş Milletler’in Filistin’i taksim kararından itibaren topraklarını savunma amacıyla Hagana ve İrgün gibi Siyonist çetelere çeşitli operasyonlar düzenledi.

Abdulkadir Hüseyni’nin kontrol ettiği tepelerin en önemlisi Kastel’di. Ona göre Kastel, Kudüs‘tü, Kudüs'e giden yolu korumak demekti. Kastel düşerse Kudüs’ün de Siyonistler tarafından ele geçireceğini söylüyordu. Abdulkadir Hüseyni, 7 Nisan 1948 gecesi Kastel’i ele geçiren Siyonistlere karşı gerçekleştirdikleri operasyon sırasında şehit düştü. Cenazesi 9 Nisan 1948 tarihinde Mescid-i Aksa’da kılındı ve kabri Mescid-i Aksa’nın içerisinde bulunan babası Musa Kazım Paşa’nın kabrinin yanına defnedildi.

BİR MÜCAHİTTİ

Abdulkadir Hüseyni, bir müddet gazete editörlüğü yaptı. Ama İngilizlere ve Siyonistlere karşı mücadele vermek için işinden istifa etti.

13 Ekim 1933 yılında İngilizlere karşı, babası ile Kudüs’te ve iki hafta sonra 27 Ekim 1933’te Yafa ’da büyük çaplı gösterilere liderlik etti.

Gösteriler sırasında elli kişi hayatını kaybetmiş ve onlarca kişi yaralanmıştı. Abdulkadir Hüseyni elinden kurşunla yaralanmış, babası Musa Kazım Paşa ise İngiliz askerleri tarafından yaralanarak şehit edilmişti.

Abdulkadir Hüseyni, ilk başlarda Filistin’in dağlarında direniş sergiledi. Hüseyni, 6 Mayıs 1936’da İngiliz Manda Yönetimine karşı silahlı mücadelenin başladığını duyurdu ve İngiliz silahlı kuvvetlerine karşı operasyonlar yapmaya başladı. Bu silahlı mücadele kısa sürede tüm Filistin’e yayıldı. İzzeddin El Kassâm komutasındaki birlikler de bu mücadeleye destek verdi.  Abdulkadir Hüseyni bu çatışmaların birinde ağır bir şekilde yaralanmış ve İngilizler tarafından esir düşerek, hastaneye kaldırıldı. Hüseyni daha sonra Cihad-ı Mukaddes Örgütü üyeleri tarafından bir operasyonla Suriye’ye kaçırıldı.

FİLİSTİN’E DÖNÜŞ VE KASTEL HADİSESİ

Abdulkadir Hüseyni, BM’nin 29 Aralık 1947 yılında Filistin topraklarını bölme kararlarına kadar Filistin’den uzakta yaşadı. Abdulkadir bu karardan sonra tam anlamıyla bir gerilla savaşı başlattı. Hüseyni’nin kuvvetleri, Latrun’dan Kudüs Yolu boyunca Abû Gôş, Nebi Samuel gibi mevcut tepeleri kontrol ediyordu. Bu tepelerin en önemlisi ise Kastel’di. Kastel Tepesi, Tel Aviv’den Kudüs’e giden yolu gözleyen en yüksek tepe olma özelliğini taşımaktaydı.

Abdulkadir Hüseyni silah mühimmatı elde etmek için Şam’a gittiğinde Siyonistler, Abdulkadir Hüseyni’nin yokluğunda, tam da Şam’da silah yardımı istemekteyken, 2 Nisan 1948’de Kastel’i almak üzere bir operasyon başlatarak çok kısa bir sürede Kastel’i ele geçirdi. Hüseyni bir grup askeriyle 7 Nisan 1948 gecesi Kastel’i ele geçiren Siyonistlere karşı operasyon yapmaya karar verdi. Abdulkadir Hüseyni 7 Nisan 1948 Çarşamba gecesi yaşanan çatışmalarda şehit düştü.

Onun bu mücadelesinde yardımsız bırakılan ve gittiği her yerden boş dönmesini sağlayan yerli işbirlikçilere de “Sizler hainsiniz ve tarih sizi unutmayacak” diye seslenmiştir.

Allah şehadetini kabul eylesin.

(Abdülkadir El Hüseyni’nin cenazesinden Mescid-i Aksa)

KAYNAKÇA;

Gzt/mecra

Henüz Yorum Yapılmamış