Filistin Uluslararası Konferansı (1983)

Filistin meselesine adil bir çözüm bulunamamış olmasından kaygı duyan Genel Kurul, 1981’de konu üzerinde uluslararası bir konferans toplamaya karar verdi.

Filistin Uluslararası Konferansı 29 Ağustos-7 Eylül 1983 tarihleri arasında Cenevre’deki Birleşmiş Milletler ofisinde yapıldı. Konferansta 117’si tam katılımcı, 20’si gözlemci olmak üzere, FKÖ’nün de dahil olduğu 137 devletin temsilcileri bir araya geldi. Bu girişim tam destek görmedi: İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri ve diğer bazı ülkeler bu konferansa karşı çıktılar.

Konferansta Filistin Bildirisi oy birliği ile kabul edildi ve devletlerden, Birleşmiş Milletler kuruluşlarından, hükümetler arası ve sivil toplum örgütlerinden katkıda bulunmaları istenen “Filistin Haklarının Edinimi için Çalışma Programı” onaylandı. Konferansta, altında Arap – İsrail ihtilafı ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler himayesinde bütün tarafların eşit katılımıyla bir Orta Doğu Uluslararası Barış Konferansı düzenlenmesinin şart olduğu sonucuna varıldı.

Genel Kurul, Orta Doğu Uluslararası Barış Konferansı yapılması yönünde Cenevre Konferansı'ndan alınan çağrıyı 1983 yılının sonlarına doğru desteklediğini açıkladı. 1980’li yıllarda Genel Kurul, önerilen konferansın düzenlemesini talep etti.

Editör notu: Kaynaklarda Ortadoğu'da yaşanan süreç daima "Filistin meselesi" olarak adlandırılır. Ortadoğu'da geçmişten günümüze yaşanan sürecin adı tek kelimeyle İsrail sorunudur. "Öteki"nin kavramlarıyla meselelere bakmak bizleri adil bir çözüme ulaştırmayacaktır. Vesselam.

Kaynak fotoğraf: www.gzt.com/mecra

Henüz Yorum Yapılmamış